PROFILE


Peter Philippus wordt in 1949 in Amsterdam geboren. Na een opleiding tot boekbinder te hebben gevolgd, komt hij te werken bij zijn vader, die chef ontwerper is, in een glas-atelier in de Jordaan.

Hier leert hij het glas brandschilderen. De jaren daarna is hij werkzaam bij verschillende glas in lood bedrijven waar hij zich verder in het vak bekwaamt. In 1980 start hij met zijn vriendin Marijke een eigen bedrijf: De Amsterdamse Glas in lood Zetterij/Atelier, waar hij zich verder als glazenier en kunstenaar ontwikkelt.

Naast glas in lood maakt Peter collages, kunstenaarsboeken en sinds kort digitaal bewerkte foto's. Zijn werk valt op door een klassieke oorsprong en een geheel eigen stijl.

Bij het maken van een glas in lood paneel wordt meestal alles tot in de puntjes voorbereid. Als er zich uit de vele vrije schetsen en tekeningen een idee kristalliseert, wordt een definitieve ontwerp tekening gemaakt en begint het verzamelen van materialen. Allerlei soorten glas worden van kleur of structuur voorzien en eventueel gebrandschilderd. Op basis van het ontwerp worden papieren mallen geknipt en het glas op maat gesneden. Als laatste wordt het paneel in elkaar gezet en gesoldeerd.


'Ik werk graag als een schilder, met een palet van materialen om mij heen, een vel papier met een schets op de zettafel en dan aan de gang. Het is fascinerend om te ervaren hoe in een spel van toevoegen en weglaten, ingeving en vrije  associatie, een werk ontstaat.'


'Ik wil meer spontaniteit en toevallige ontwikkelingen in mijn werk en dat vraagt een andere werkwijze. Bij het maken van een paneel, maar ook tijdens het schetsen en ontwerpen, mag de techniek geen hoofdrol spelen en mijn vrijheid niet beperken. Na vijfentwintig jaar ervaring dient de techniek waakzaam op de achtergrond te blijven. Ik zie vaak knap en vakkundig gemaakt, maar oersaai werk'